Senyum

Senyum
Senyum Itu Indah

Saturday, 20 March 2010

Janggal

Alhamdulillah....
Syukur kepada Allah SWT kerana masih lagi memberi peluang kepada aku untuk terus bernafas dan menghirup udara ciptaannya, melihat keindahan panorama alam yang mustahil dicipta oleh tangan manusia, mendengar segala bisikan burung-burung yang bersiulan.
Subhanallah....
*muhasabah diri saketika*

Hari ini aku rasa agak berbeza dengan hari-hari lain.
Sepertinya aku rasa terasing dengan bilik aku sendiri saat ini
Tidak seperti hari-hari kemarin
Atau hari-hari yang lalu
Aku tak akan berada di sini
Aku baru tersedar semua ini

Bermula semalam jadual hidup aku agak lompang
Kosong
Tapi petang ini hingga hujung minggu hadapan aku akan sibuk semula
Hari ini dan esok sahaja aku perlu menjadi jurufoto
Atau photographer
Berpanas lagi aku untuk sehari dua ini
Tapi tak mengapa...
Aku puas melakukan amanah yang diberikan
Aku mahu hilangkan kejanggalan ini

Biarpun sebelum ini aku sesak
Berjalan pun tidak nampak orang
Tak dengar jeritan orang yang memanggil aku
Tak pandang walau sekilas orang yang berada di sisi aku
Aku akui aku silap
Terlalu sibuk dengan urusan aku yang aku sendiri pilih
Maafkan aku teman

Kini...
Pabila semua urusan telah aku langsaikan
Akan aku beli masa yang tersisa
Untuk aku tebus kembali waktu
Supaya ada ruang untuk kita saling kongsi bersama
Terima kasih teman yang telah banyak membantu
Dan juga memahami kondensi aku tika ini

Terima Kasih Buat...
Kepada Nurul yang tak lekang buat aku senyum
Yang faham dengan kerenah aku
Yang sentiasa geleng kepala tengok aku keluar ke kampus
Yang selalu tengok aku mengadap laptop aje
Yang selalu dengar aku call orang sana, call orang sini
Kepada teman serumah yang jarang sekali nampak aku di rumah
Kak Yana, Ain, Adah, Kak Sal dan Kak Diana
Sesungguhnya aku tak dapat bantu kalian untuk buat huru-hara di rumah
Kepada Iqa yang sentiasa mendengar kelus kesah aku
Yang baik hati pinjamkan bahu dia untuk aku menangis
Kepada Sha yang sama-sama gila-gila dengan aku
Kepada Izzati yang jadi teman untuk pergi mesyuarat persatuan
Yang selalu akan call aku tanya bila nak sampai kat bilik persatuan
Kepada Samuel, Biq, Rafie, Faisal dan Kak Thirah
Yang sama-sama penat mase Karnival Perkampungan Malaysia
Kepada junior aku semester 2, Aman dan Mus
Yang mencuri masa untuk buat latihan
Sempena Program Simfoni Kasih dan Kebudayaan AT 58
Kepada Nurul, Saudah, Nadia, Kak Zean, Laili and the geng
Yang semput siapkan cenderahati untuk Program Simfoni Kasih dan Kebudayaan AT 58
(Cian Nurul tercedera masa buat penanda buku)
Kepada Iqa, Nurul, Ain, Ina dan Niza
Yang sama-sama buat assignment Gender dan Perbandaran
(Jadi orang putih bila masuk kelas Gender)
Kepada Iqa, Ina dan Niza
Yang sama buat assignment Politik
(Aku memang tak suka politik)
Kepada Iqa, Nurul, Ina, Niza, Kimin dan Lim
Yang sama-sama buat assignment Pengurusan Pembelajaran
(Bestnya kelas Encik Ishak)
Kepada Iqa
Yang sama-sama buat assignment Futsal
(Selalu nak hujan time kelas tapi tetap tak hujan)
Kepada Cenah, Fizah, Syafiq, Shima, Kak Zean dan Fairuz
Yang sama-sama buat assignment Penduduk
(Assignment membunuh)
Kepada Majlis Tertinggi dan Exco PPMas
Yang sama-sama pergi meeting
Yang sama-sama kerah idea untuk buat program
Kepada Abg Shah
Yang jadi model camera aku time dia konvo dan panggil aku "adik"
Dan sama-sama penat masa cari port untuk ambil gambar
(Kat Biratasiswa, Kompleks Malim Sarjana, bangunan E-Learning yang belum siap lagi, Tadahan Utana, Canselori, Suluh Budiman, SITC, taman depan SITC, Perpustakaan Tuanku Bainun dan Auditorium)
*huhu*
Kepada pensyarah kelas Integrasi dan Perpaduan Nasional
Profesor Datuk Dr. Zainal Kling
Yang sudi mengajar satu-satunya kelas kami je kat dalam UPSI ni
(Kami rasa beruntung sangat, budak-budak nie suka sangat bila beliau sebut perkataan "APAKALA")
Pensyarah kelas Gender
Dr. Sultanah Alam
Yang tak fasih sangat bercakap Bahasa Melayu
(Al-maklumlah, dia orang Bangladesh. Selalu sebut "Very eji" yang bermaksud "Very Easy")
Kepada pensyarah kelas Perbandaran
Dr Rahimah Wahid
Yang batalkan kelas minggu depan
(Last kelas dia masa ada presentation, aku, Nurul, Iqa dengan Ain wat keje sengal - kitorang tulis kat dalam 1 kertas ala-ala komen kat facebook pasal nak cari tempat makan, tapi melencong pasal roti kirai Nurul. Hahaha!!!)
Kepada pensyarah kelas Politik
Dr. Ahmad Sohaimi Lazim
a.k.a Ketua Jabatan Pengajian Malaysia
Yang selalu cool masa kelas
Kepada pensyarah kelas Pengurusan Pembelajaran
Encik Ishak Ismail
Yang selalu sebut perkataan "apa?"
(Pastu nanti dia akan bagi jawapannya)
Kepada pensyarah Futsal
Encik Omar yang suka bergurau masa kelas
Dan Instruktor Futsal, Angah
Yang aku tak tau nama sebenar dia siapa
(Selalu sakit hati cari tarikh untuk buat kursus kejurulatihan)
Kepada pensyarah kelas Penduduk dan Kependudukan
Profesor Azizi
Yang bagi assignment paling last iaitu selepas cuti mid sem
Kepada pensyarah aku yang bersanding hari ini, belah rumah dia
Encik Nizamuddin Alias dan Isteri
Semoga berbahagia selalu hingga ke akhir hayat
Kepada mereka yang aku kenal dalam Majlis Perwakilan Pelajar 2009/2010
Abang Razik
Yang wat statement
"aku xtau rupanya md shah couple dengan hana..xsangka aku hahaha"
(Adoiyay!!!!)
Kak Ijah
Yang sentiasa senyum dan peluk aku bila jumpa
Abang Jan
Yang selalu sakat aku masa kempen Pilihan Raya Kampus
Kak Shaiha
Yang selalu dengan senyuman yang nampak gigi taring dia
Samuel
Yang selalu dengar masalah yang ada kat UPSI ini dari aku

Kepada Abg Azhari
Yang baru bagi cadangan untuk aku dengar lagu baru
"Mimpi Yang Mati" dari Bliz
(Best lagu tu)
Kepada yang paling aku sayang
Siapa lagi kalau bukan keluarga aku
Mak, ayah, kong, akak, ude dan adik aku
Kepada *dia* yang jauh di mata, tapi dekat di hati
Yang banyak bagi nasihat, ambil berat tentang aku, yang selalu suruh aku banyak rehat, yang tahu aku selalu sakit masa aku sibuk ini, yang selalu dengar masalah aku, yang selalu buat aku gelak masa aku tention
Rindu awak
*hehehe*
(Jangan tanya siapa sebab aku tak akan bagitahu siapa)
Dan kepada mereka-mereka
Yang terlibat secara langsung atau tidak langsung
Bersama menconteng kanvas hidup aku bermula awal tahun ini
Tak kiralah di mana sekali pun
Atau di alam maya seperi di muka buku (Facebook)
*huhuhu*
Dan yang paling aku sayang selain keluarga aku dan *dia* ialah
NURULHANA BTE MD. NOR
Berbanyak-banyak terima kasih
CAYUNK KAMO SEMUA!!!!!

4 comments:

bilik sebelah.. said...

bnyk tol dedikasinye ye.....

LuVLYdOvE said...

biasalah
special edition
huhu

iniiqa said...

wawawawawawa

sob.
sob.

terharu bace kali ni..

LuVLYdOvE said...

la, npe plak tharu iqa?